Grote Geschiedenis Quiz

Grote Geschiedenis Quiz

Oké, Oma R. vertelt: Ooit bedacht door Frans Smits en Willem Melching – zeer waarschijnlijk in het café. De eerste jaren stond de voorronde in de Volkskrant en vond de finale plaats in sfeervolle historische locaties als kasteel Loevestein en het Teylers Museum, waar bejaarde mannen in bruine truien in proefwerkopstelling vijftig vragen beantwoordden.

Na drie jaar vatten we met Ad van Liempt, die net het programma Andere Tijden was gestart, het plan op de finale uit te zenden op televisie. Het format werd uitgetekend op de achterkant van een sigarendoosje .

Inmiddels is dat format al een keer of drie aangepast en presentator Jan Tromp ingewisseld voor Joost Karhof. Maar nog steeds wordt de quiz gespeeld door lezers van Historisch Nieuwsblad en tegenwoordig NRC Handelsblad met prominente Nederlanders (nooit BN’ers zeggen). Wel zitten ze nu samen in een team omdat de lezers anders winnen.

Juffrouw R. zat al die zestien jaar in de redactie. Hoewel de wegen van de publieke omroep ondoorgrondelijk zijn, zijn er meen ik plannen voor een GGQ 2018, waarschijnlijk in een nieuwe vorm.