Andere Tijden in het dorp

Andere Tijden in het dorp

In vroeger tijden – nu helaas vaak kort en krachtig (want lange teksten op een website schijnen onze verweekte hersencellen niet meer aan te kunnen –  schreven de redacteuren van het tv-programma Andere Tijden prachtige artikelen op de site, waarin ze de bijvangst van hun research kwijt konden. Zonde om daar niks mee te doen. Dus zijn er al verschillende boekjes verschenen, maar dat was alweer een tijd geleden.

Tijd voor een nieuwe dus, dit keer gerangschikt naar thema. Met plaatjes. Juffrouw R actualiseerde en bewerkte de teksten, verwerkte de uitzending erin en maakte kaders  – je bent en blijft een tijdschriftenmeisje.

Resultaat: Andere Tijden in het dorp: tien mooie artikelen over Nederland in, hoe zullen we het zeggen, de regio, op het platteland – alles buiten de Randstad.

En nu zult u misschien zeggen: saaaai. Maar nee! Wat een geweldige verhalen. Samen beschrijven ze de collectieve transformatie van het Nederlandse platteland in de tweede helft van de tweede eeuw. Boeren, dorpen, stadjes in alle hoeken van het land moesten mee naar de moderne tijd en dat ging met horten en stoten.

Van de streekverbetering tot de rebellen in de botersmokkel. De overmoedige plannen voor Delfzijl tot polioslachtoffers in Staphorst. Met een fijn voorwoord van Hans Goedkoop en  als uitsmijter de heerlijke geschiedenis van Normaal.

Presentatie op het Geschiedenisfestival van Historisch Nieuwsblad op 9 oktober in Haarlem in de vorm van een dorpsquiz. Quizmaster is Hans Goedkoop.