80 jaar Oorlog

En toen… mocht ik aanschuiven voor de laatste aflevering van de prachtige NTR-serie 80 Jaar Oorlog. Over de vrede van Munster, niet een van de spannendste episodes maar wel het einde aan tachtig jaar vechten – en een cliffhanger voor de tweede helft van de zeventiende eeuw waar in vrede leven lang niet makkelijk bleek.

En zelfs die vrede tekenen bleek een dingetje, want Zeeland was mordicus tegen, en Utrecht ook. Bondgenoot Frankrijk zat te stoken. En stadhouder Frederik Hendrik bleef liever vechten, zelfs toen hij op zijn paard gehesen moest worden. Uiteindelijk behartigde een van de afgevaardigden de stadhouderlijke belangen in Munster, en was het een omhooggevallen Amsterdamse regent die de vrede binnen record tijd wist uit te onderhandelen. Hij hangt er nog steeds, Adriaen Pauw, in de Vredeszaal, tussen de adellijke kopstukken en pauselijke afgezanten.

De serie was, met uiteindelijk bijna 800.000 kijkers per aflevering, een groot, en Terecht succes. Er waren zelfs mensen die hem vooraf gingen bingekijken – Netflix eat your heart out.