Juffrouw R is Marchien den Hertog. Na haar afstuderen in 1997 begon ze voor een illegaal hongerloontje als beeldredacteur/advertentiewerver bij Historisch Nieuwsblad, dat onder hoofdredacteur Frans Smits een nieuwe start maakte.

In de jaren die volgde groeide het blad uit tot een professioneel tijdschrift dat talrijke initiatieven ontplooide in de groei van de Nederlandse publieksgeschiedenis: waaronder de ontwikkeling van de Nacht en de Maand van de geschiedenis, de Libris Geschiedenis Prijs, het meer recente Geschiedenisfestival en de Grote Geschiedenis Quiz. Het werkte daarin onder andere samen met de Volkskrant, NRC Handelsblad, Andere Tijden en het Rijksmuseum.

In die eerste jaren liep ik nog zelf een rondje langs de hoofdstedelijke boekhandels met twee Albert Heijn-tassen vol bladen. In 2000 werd Historisch Nieuwsblad overgenomen door Veen Media en werd ik bureau- en later eindredacteur. Het is buitengewoon leerzaam om zelf het wiel uit te vinden op bladenmakersgebied.

Historisch Nieuwsblad wist zichzelf en historisch Nederland keer op keer te vernieuwen en pionierde in het brede bladenmaken waar tijdschriften tegenwoordig – helaas zou ik soms zeggen – toe gedwongen zijn, met het uitgeven van boeken, de ontwikkeling van de prachtige app Unlock History, het organiseren van collegereeksen, evenementen en reizen. Maarten!, de opinieglossy van Maarten van Rossem, bleek een onverwacht succes.

Na zeventien jaar was het klaar. Inmiddels ligt er een meter geschiedenisbladen in de schappen. Historisch Nieuwsblad is onmiskenbaar het beste, ferm geworteld in de Nederlandse historische infrastructuur. Maar de druk om rendabel te blijven eist zijn tol.

Ik wilde terug naar het begin: naar het zoeken en vertellen van historische verhalen, naar maken wat ik zelf de moeite waard vind in plaats van gissen wat de lezer zou willen.

Daarom begon ik begin 2016 mijn bureautje juffrouw R*. Juffrouw R zit in de redactie van verschillende geschiedenisquizzen, deed research voor enkele televisieprogramma’s, schrijft voor Historisch Nieuwsblad en de Maand van de Geschiedenis. Als all round historisch journalist kun je haar bellen om een blad te maken, onderzoek te doen en of - met liefde en humor - over uiteenlopende onderwerpen te schrijven.

*Wie meer wil weten over de naam kan hier verder lezen.

Marchien den Hertog