A, B of C?

vraagtekens

Die quizvragen maken, juffrouw R, wat is daar nou zo leuk aan?

Welnu, is dan mijn eerste antwoord, ik moet bekennen dat het: A. gezellig is om met een team een programma te maken, en B. ehm… heel prettig is voor mijn portemonnee.

Maar: denk er niet te licht over. Vragen maken is een ambacht. Ok, je kunt vragen: wanneer was de slag van Nieuwpoort? Dan weet iedereen: 1600. Maar vraag je: Wie vocht toen eigenlijk tegen wie? Dan wordt het een stuk lastiger.

Als je dan nog eens twee fijne alternatieven bedenkt (niets leuker dan een antwoord verzinnen dat verleidt om A te roepen terwijl het B is) heb je een vraag die de kijker zelfs als hij niet goed wordt beantwoord toch informeert, en soms zelfs amuseert.

Wat was bijvoorbeeld Mao’s Grote Mussencampagne? Het lijkt misschien triviaal, maar in het antwoord is de totale gekte van de Grote Leider samengebald. Hij liet zijn volk alle mussen doden omdat zij het graan zouden opeten. Resultaat: een vernietigende sprinkhanenplaag.

Het liefst vertel ik met een vraag een klein verhaal. Is het niet need to know, dan is het wel nice to know. En voor dat laatste hoef je in de geschiedenis van de mens niet lang te zoeken.

Comments: no replies

Join in: leave your comment